Priporočilo neodvisne organizacije

KRITERIJI NATANČNOSTI

Pomembnost validacije

Na trgu je veliko merilnikov krvnega tlaka, tako za domačo kot za bolnišnično uporabo.  Povpraševanje po merilnikih krvnega tlaka se iz leta v leto povečuje. Natančnost merilnika krvnega tlaka bi morala biti za potrošnike, bodisi zdravnike ali pa domače uporabnike, primarnega pomena pri izbiri merilnika krvnega tlaka. Kljub vsemu, natančnost meritve večine merilnikov krvnega tlaka ni bila izmerjena neodvisno glede na tri najbolj pogosto uporabljene protokole: British Hypertension Society (BHS) Protocol, Association for the Advancement of Medical Instrumentation (AAMI) Standard in v zadnjem času najbolj uporabljen Protocol of the European Society of Hypertension (ESH-IP).

Namen spletne strani dabl®Educational Trust je redno ponujati ocene merilnikov krvnega tlaka in s tem voditi bodoče kupce merilnikov krvnega tlaka na zapletenem tržišču. Ker večina merilnikov krvnega tlaka prisotnih na trgu ni bilo neodvisno ocenjenih, spletna stran dabl®Educational Trust ponuja seznam tistih merilnikov krvnega tlaka, ki so bili pregledani s strani neodvisne institucije.

Kriteriji za priporočilo merilnika krvnega tlaka

”Recommended”  (Priporočamo) – naprave, ki so pridobile BHS oceno A ali B za sistolične in diastolične meritve in/ali naprave, ki so zadostovale pogojem oz. kriterijem ESH International Protocol-a za sistolične in diastolične meritve.

”Not recommended” (Ne priporočamo) – naprave se za domačo ali bolnišnično uporabo ne priporočajo zaradi enega izmed dveh razlogov: naprava ne doseže kriterijev natančnosti ali pa nima potrebne količine dokazov, da bi napravo lahko priporočili za uporabo.
Kategorija ”Not recommended” se loči na:

”Not recommanded – on evidence” – naprava, ki doseže BHS oceno C ali D za sistolično ali diastolično meritev krvnega tlaka in/ali pa ne doseže kriterijev ESH International protocol-a za sistolično ali diastolično meritev krvnega tlaka.

”Not recommended – questionable evidence” – naprave za katere obstaja dvom o poreklu potrdil in dokumentov ali pa nimajo dovolj dokazov. CE certifikat in ISO standard in kateri koli drug organ ni kriterij za priporočilo merilnika krvnega tlaka.

Več o kriterijih natančnosti si lahko preberete tukaj. (v EN jeziku)

Merilniki krvnega tlaka znamke Nissei dosegajo najvišje kriterije natančnosti in so zato pridobili najnovejši ESH-IP 2010 Protokol. Vsi modeli znamke Nissei so priporočeni s strani neodvisne organizacije dabl®Educational Trust Ltd.

Najnovejši seznam merilnikov, ki jih priporoča dabl®Educational Trust in ki dosegajo ESH-IP 2002 ali pa zadnji in še zahtevnejši ESH-IP 2010 Protokol in lahko najdete tukaj.